töltés

Mire kell figyelni ónos esőben vezetésnél.

Mikor egy bérelt autót vezetünk, jobban oda kell figyelni a vezetésre, hiszen nem a sajátunk. Télen gyakoriak az ónos esők, lefagyott, jeges utak. Érdemes jobban betartani ilyenkor egy-két dolgot.

Mikor egy bérelt autót vezetünk, jobban oda kell figyelni a vezetésre, hiszen nem a sajátunk. Télen gyakoriak az ónos esők, lefagyott, jeges utak. Érdemes jobban betartani ilyenkor egy-két dolgot.

Ónos esőben való vezetésnél:

– Mérsékeljük a sebességet.

Haladjunk lassabban, egyenletes tempóban és ne fékezzünk hirtelen. 

– Kerüljük a fékezést.

Csak kis gázt adjunk, ha lehetséges óvakodjunk a fékezéstől ,  jeges úton könnyen megcsúszhat, irányíthatatlanná válhat az autó. Még a legjobb téli gumi sem ad teljes biztonságot.

-Tartsunk nagy követési távolságot.

Ha szeretnénk elkerülni a fékezést, csak úgy tudunk lassítani, hogy levesszük a lábunkat a gázpedálról, emiatt viszont a féktávolság sokkal hosszabb lesz. Minél nagyobb a követési távolság, annál biztonságosabb.

– Hagyjunk extra időt.

Mivel sokkal lassabban kell vezetnünk, induljunk el korábban, ha adott időpontra megyünk, és nem szeretnénk késni. -Óvakodjunk a hirtelen gyorsulásoktól

Csak még veszélyesebbé teheti az amúgy is veszélyes helyzetet.

– Figyeljünk a só/homokszóró autókra.

Rossz időjárási körülmények között a só/homokszóró autók feladata az út karbantartása, biztonságosabb használatával megteremtése. Ne próbáljuk előzgetni őket, mögöttük biztonságosabb helyen lehetünk. Legyünk türelmesek!

– Időjárási feltételeknek megfelelően vezessünk.

Téli gumival és 4 kerék meghajtású járművel kismértékben könnyebb lehet a közlekedés ilyen időben, de a jégen történő fékezés nem különbözik. Ne gondoljuk, hogy gyorsulhatunk és megelőzhetünk más járműveket, csak mert 4 kerék meghajtású a bérelt autó, amit vezetünk.

– Kerüljük a hirtelen kanyarodást.

Kanyarokban könnyedén megcsúszhat az autó, ezért csak lassan közelítsük meg őket. Főként az éles kanyarokban kell nagyon vigyázni.

– Ha megcsúsztunk, ne kapkodjunk.

Ha elkezd csúszni az autó orra, ne kormányozzunk rá még jobban. Inkább próbáljuk óvatosan kicsit visszakormányozni.

Ha az autó hátsó része kezd el csúszni, veszélyesebb a helyzet, hiszen nehezebb megfogni és könnyen átcsapódhatunk a másik irányba. Ezért próbáljuk ellenkormányozni az autót, de csak addig, amíg meg nem áll a csúszásban. Ha megáll, lassan tekerjük vissza a kormányt egyenesbe.

– Nyári autógumival semmiképp ne induljunk el.

Téli gumikkal az autó a csúszós aszfalton jobban tapad. De ónos esőben csak megfelelő minőségű téli gumival szabad útnak indulni