töltés

Csaknem ötödével több autót helyeztek forgalomba februárban, mint egy éve

Az idén februárban 5914 új személygépkocsit helyeztek forgalomba, 18 százalékkal többet, mint tavaly ugyanebben a hónapban – közölte a Jato Dynamics autóipari információ-szolgáltató cég hétfőn az MTI-vel...

Az idén februárban 5914 új személygépkocsit helyeztek forgalomba, 18 százalékkal többet, mint tavaly ugyanebben a hónapban – közölte a Jato Dynamics autóipari információ-szolgáltató cég hétfőn az MTI-vel.

A 3,5 tonna összsúlyt meg nem haladó kishaszonjárműből 1242 kelt el februárban, ez egy év alatt 31 százalékos emelkedésnek felel meg.    A Jato adatai szerint a legsikeresebb autómárka – személyautó és összes haszongépjármű – januárhoz hasonlóan a Ford volt, 969 eladott járművel, így a márka a piac 13,4 százalékát fedte le.

A legtöbb, 880 személyautót – ez az összes eladás 14,9 százaléka – a Skoda adta el az év második hónapjában. Második az Opel 744-gyel, a harmadik pedig a Ford 650 eladott személygépkocsival.

A kishaszonjárművek eladása terén a február a Fiatnak kedvezett, 108 Ducato forgalomba helyezésével, mögötte a Ford Ranger 106 gépkocsival és a Ford Transit 100 darabbal.

A magyar gépjárműpiac a céges és magáneladások tekintetében továbbra sem mutat számottevő változást. Az újautó forgalomba helyezések többsége, 81 százaléka céges, míg a magán eladások a piac 19 százalékát teszik ki.
A Magyar Gépjárműimportőrök Egyesülete (MGE) közölte az egyéb járműkategóriák februári értékesítési adatait is. Nagyhaszon gépjárműből 462 kelt el februárban, ez 64,4 százalékkal több, mint egy évvel korábban.

A kishaszonjárművek piaca – figyelembe véve a két hónapon belüli járműkivonásokat – 43,9 százalékkal bővült februárban.
A haszonjármű piacot továbbra is jelentősen motiválja a Magyar Nemzeti Bank növekedési hitelprogramja, így az a válság előtti potenciál közelében van. Mivel az nhp ebben az évben biztosan megmarad, az MGE optimista a teljes haszonjármű piac növekedési kilátásait illetően.

Az autóbusz piac kis mérete miatt jelentős havi eltéréseket mutat, az MGE ugyanakkor éves szinten 8 százalékos bővülésre számít, februárban 30 járművet helyeztek forgalomba a piacon, ami háromszor annyi, mint tavaly februárban.

A motorkerékpár piac továbbra is gyenge, az év második hónapjában 102 motorkerékpárt értékesítettek, 2 százalékkal többet, mint egy évvel korábban.         Mivel a kétkerekű piac elsősorban a tavasz beköszöntével pezsdül fel, az időarányos 50 százalék körüli eredmény nem tekinthető rossznak.

Forrás:MTI