töltés

Amikor a téli gumi nem elég: Vezetési tanácsok ónos esőben

Sokan élnek abban a tévhitben, hogy amennyiben autójukra téli gumit szerelnek, akkor az önmagában már elegendő ahhoz, hogy minden időjárási körülményben biztonságosan vezethessenek. 

téli gumi azonban önmagában még nem ok arra, hogy száguldozzunk például a havas vagy jeges utakon, ez a különleges anyag-összetételű és kialakítású abroncs mindössze arra szolgál, hogy lehetőséget kapjunk a biztonságos vezetésre, de a sebességhatárokat nem tartja be helyettünk egyetlen téli gumi sem, mint ahogyan a forgalmat, vagy az extrémebb időjárási körülményeket sem tudja figyelembe venni.

Vezetés Ónos esőben


Ilyen extrém körülmény lehet például az ónos eső is! Amennyiben az időjárás jelentés ónos esőt jósol, a legjobb, amit tehetünk, hogy nem indulunk útnak, ilyen időben ugyanis olyan tükörjég alakulhat ki bizonyos útfelületeken, amelyeken még lánctalpas járművekkel sem biztonságos a közlekedés.

Amennyiben az ónos eső váratlanul ér minket, és mindenképpen szeretnénk hazajutni, akkor a legjobb, amit tehetünk, hogy extrém mértékben csökkentjük a sebességünket, a lehető legjobban az út jobb széle felé húzódunk, gondosan figyelünk az autó mozgására, felkészülve a váratlan megcsúszásokra, illetve az azokra megoldást nyújtó ellenkormányzásra.

Ezen felül jó tanács még, kerüljük el messzire a féket, ha ugyanis jeges úton megállnak a kerekek, az a száraz, jól tapadó útfelülettel ellentétben nem megállást eredményez majd, hanem megcsúszást és irányíthatatlan autót. Ilyen esetekben érdemes a motorfékre alapozni, és csak végszükség esetén, fokozatosan használnia féket.

Természetesen nem csak a tapadás miatt kell aggódnunk, hanem a kilátás miatt is, az ónos eső ugyanis jégréteget képezhet a szélvédőn, így érdemes feltölteni téli ablakmosó folyadékkal a tartályt, előkészíteni a jégoldót, és megbizonyosodni arról, hogy az ablaktörlő lapátok állapota rendben van.