töltés

Mire kell figyelni ónos esőben vezetésnél.

Mikor egy bérelt autót vezetünk, jobban oda kell figyelni a vezetésre, hiszen nem a sajátunk. Télen gyakoriak az ónos esők, lefagyott, jeges utak. Érdemes jobban betartani ilyenkor egy-két dolgot.

Mikor egy bérelt autót vezetünk, jobban oda kell figyelni a vezetésre, hiszen nem a sajátunk. Télen gyakoriak az ónos esők, lefagyott, jeges utak. Érdemes jobban betartani ilyenkor egy-két dolgot.

Ónos esőben való vezetésnél:

– Mérsékeljük a sebességet.

Haladjunk lassabban, egyenletes tempóban és ne fékezzünk hirtelen. 

– Kerüljük a fékezést.

Csak kis gázt adjunk, ha lehetséges óvakodjunk a fékezéstől ,  jeges úton könnyen megcsúszhat, irányíthatatlanná válhat az autó. Még a legjobb téli gumi sem ad teljes biztonságot.

-Tartsunk nagy követési távolságot.

Ha szeretnénk elkerülni a fékezést, csak úgy tudunk lassítani, hogy levesszük a lábunkat a gázpedálról, emiatt viszont a féktávolság sokkal hosszabb lesz. Minél nagyobb a követési távolság, annál biztonságosabb.

– Hagyjunk extra időt.

Mivel sokkal lassabban kell vezetnünk, induljunk el korábban, ha adott időpontra megyünk, és nem szeretnénk késni. -Óvakodjunk a hirtelen gyorsulásoktól

Csak még veszélyesebbé teheti az amúgy is veszélyes helyzetet.

– Figyeljünk a só/homokszóró autókra.

Rossz időjárási körülmények között a só/homokszóró autók feladata az út karbantartása, biztonságosabb használatával megteremtése. Ne próbáljuk előzgetni őket, mögöttük biztonságosabb helyen lehetünk. Legyünk türelmesek!

– Időjárási feltételeknek megfelelően vezessünk.

Téli gumival és 4 kerék meghajtású járművel kismértékben könnyebb lehet a közlekedés ilyen időben, de a jégen történő fékezés nem különbözik. Ne gondoljuk, hogy gyorsulhatunk és megelőzhetünk más járműveket, csak mert 4 kerék meghajtású a bérelt autó, amit vezetünk.

– Kerüljük a hirtelen kanyarodást.

Kanyarokban könnyedén megcsúszhat az autó, ezért csak lassan közelítsük meg őket. Főként az éles kanyarokban kell nagyon vigyázni.

– Ha megcsúsztunk, ne kapkodjunk.

Ha elkezd csúszni az autó orra, ne kormányozzunk rá még jobban. Inkább próbáljuk óvatosan kicsit visszakormányozni.

Ha az autó hátsó része kezd el csúszni, veszélyesebb a helyzet, hiszen nehezebb megfogni és könnyen átcsapódhatunk a másik irányba. Ezért próbáljuk ellenkormányozni az autót, de csak addig, amíg meg nem áll a csúszásban. Ha megáll, lassan tekerjük vissza a kormányt egyenesbe.

– Nyári autógumival semmiképp ne induljunk el.

Téli gumikkal az autó a csúszós aszfalton jobban tapad. De ónos esőben csak megfelelő minőségű téli gumival szabad útnak indulni

Administrator

Administrator Name Here

Donec ullamcorper nulla non metus auctor fringilla. Etiam porta sem malesuada magna mollis euismod. Curabitur blandit tempus porttitor. Integer posuere erat a ante venenatis dapibus posuere velit aliquet. Donec ullamcorper nulla non metus auctor fringilla.

Related Posts