töltés

Amikor a téli gumi nem elég: Vezetési tanácsok ónos esőben

Sokan élnek abban a tévhitben, hogy amennyiben autójukra téli gumit szerelnek, akkor az önmagában már elegendő ahhoz, hogy minden időjárási körülményben biztonságosan vezethessenek. 

téli gumi azonban önmagában még nem ok arra, hogy száguldozzunk például a havas vagy jeges utakon, ez a különleges anyag-összetételű és kialakítású abroncs mindössze arra szolgál, hogy lehetőséget kapjunk a biztonságos vezetésre, de a sebességhatárokat nem tartja be helyettünk egyetlen téli gumi sem, mint ahogyan a forgalmat, vagy az extrémebb időjárási körülményeket sem tudja figyelembe venni.

Vezetés Ónos esőben


Ilyen extrém körülmény lehet például az ónos eső is! Amennyiben az időjárás jelentés ónos esőt jósol, a legjobb, amit tehetünk, hogy nem indulunk útnak, ilyen időben ugyanis olyan tükörjég alakulhat ki bizonyos útfelületeken, amelyeken még lánctalpas járművekkel sem biztonságos a közlekedés.

Amennyiben az ónos eső váratlanul ér minket, és mindenképpen szeretnénk hazajutni, akkor a legjobb, amit tehetünk, hogy extrém mértékben csökkentjük a sebességünket, a lehető legjobban az út jobb széle felé húzódunk, gondosan figyelünk az autó mozgására, felkészülve a váratlan megcsúszásokra, illetve az azokra megoldást nyújtó ellenkormányzásra.

Ezen felül jó tanács még, kerüljük el messzire a féket, ha ugyanis jeges úton megállnak a kerekek, az a száraz, jól tapadó útfelülettel ellentétben nem megállást eredményez majd, hanem megcsúszást és irányíthatatlan autót. Ilyen esetekben érdemes a motorfékre alapozni, és csak végszükség esetén, fokozatosan használnia féket.

Természetesen nem csak a tapadás miatt kell aggódnunk, hanem a kilátás miatt is, az ónos eső ugyanis jégréteget képezhet a szélvédőn, így érdemes feltölteni téli ablakmosó folyadékkal a tartályt, előkészíteni a jégoldót, és megbizonyosodni arról, hogy az ablaktörlő lapátok állapota rendben van.

Administrator

Administrator Name Here

Donec ullamcorper nulla non metus auctor fringilla. Etiam porta sem malesuada magna mollis euismod. Curabitur blandit tempus porttitor. Integer posuere erat a ante venenatis dapibus posuere velit aliquet. Donec ullamcorper nulla non metus auctor fringilla.

Related Posts